Minden, ami könyvelés

Tippek, infók, tanácsok egy könyvelőtől érthetően... Ha kérdésed van, tedd fel!

Friss topikok

Linkblog

2008.10.30. 08:40 a_könyvelő

Ha november, akkor kötelező! Mi a teendőnk, ha biztosítót akarunk váltani?

A hatályos rendelet szerint kötelező biztosításodat ebben az évben is novemberben lehet felmondással megszüntetni, az újat pedig december 31-ig meg kell kötni.

A felmérések  azt mutatják, hogy a biztosítóváltásnak még mindig az elsődleges motivációja a kötelező biztosítás díja. Ha valaki biztosítót vált, nagyrészt azért teszi, mert máshol olcsóbb. Legfontosabb elvárásaink emellett a kedvezmények mértékéhez és a bonus besoroláshoz kötődnek. A döntésünkben számít még, ha adott társasággal korábban pozitív tapasztalatunk volt, akár más biztosításunkkal kapcsolatban, akár a kárrendezés során, illetve döntő szempont lehet az ügyfélszolágalti irodák helye és nyitvatartási ideje.

A biztosítók még mindig nem figyelnek oda eléggé arra, hogy az ügyfelet nem elég megszerezni. Van olyan - nem is kicsi társaság -, amely rendszeresen nem küldi ki a befizetési csekkeket. Ezzel a hiányosságukkal valószínű ők is tisztában vannak, mert szerződéskötéskor nagyon ajánlgatják az átutalást.

Ha új biztosítót választunk, a szerződéskötésen kívül még be kell szereznünk a kártörténeti igazolást is régi biztosítónktól. Korábbi gyakorlattól eltérően ezt nem kötelessége az új biztosítónak beszereznie, tehát ezután is mi rohangálhatunk. Legkorábban december 31 után adják ki, addig átmenetileg, amíg le nem adjuk az igazolást, az A0-s osztályba leszünk sorolva. Fontos tudni, hogy 30 napig érvényes, ha addig nem adjuk le, kérhetünk újat. A jogszabály alapján 90 napon belül kell leadnunk ezt az igazolást, ha nem tesszük, a legrosszabb díjosztályba sorolnak minket.

Ha év közben jövünk rá, hogy rosszul választottunk, maximum csak a fejünket verhetjük a falba. Ugyanis, ha azért szűnik meg a biztosításunk, mert nem fizettük, csak ugyanannál a társaságnál köthetjük újra, a díj visszamenőleges befizetése mellett, biztosítót így nem tudunk váltani.

Ha korábban MÁV Biztosító ügyfele voltál, mindenképp nézz jól körül, mivel az átszerződéskor nem kaptad meg a Neked járó kedvezményeket. Egy jó döntéssel több tízezer forintot megspórolhatsz.

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsok kötelező biztosítás


A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvelotanacsai.blog.hu/api/trackback/id/tr82735930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása